A lakásbiztosítás tartalma

A lakásbiztosítás tartalma

A lakásbiztosítás egyik legfontosabb feladata, hogy segít fedezni a javítási vagy újjáépítési költségeket, ha a lakhelyünk megsérül.
Egyfajta financiális hátteret biztosít, hogy ne maradjunk segítség nélkül, hogyha valami történik az ingatlanunkkal. 

Győződjön meg róla, hogy minden benne van-e a biztosításban!

Győződjön meg róla, hogy minden benne van-e a biztosításban!

Egy lakásbiztosítás számos kockázattól védi otthonát és vagyonát, feltéve persze, hogy az Ön kártérítési igénye érvényes és fedezett.
A tapasztalatok alapján a legtöbb biztosító társaság a biztosítási összeg 50-70%-ával fedezi az Ön lakását: győződjön meg róla, hogy a lakásbiztosítása fedezi a lakás értékének legalább 80%-át, de a legjobb persze a 100%-os fedezet.
Sok lakásbiztosítás említ bizonyos típusú károkat, amelyekre nem terjed ki, beleértve a természeti katasztrófákat, például az árvizeket, az iszapcsuszamlásokat és a földrengéseket.
Egyes esetekben előfordulhat, hogy további szerződést kell kötnie olyan eseményekre, amelyekre nem terjed ki a normál lakásbiztosítása.  

Nem csak a lakást, de a benne lévő értékeket is biztosíthatja

Fontos szem előtt tartani, mire terjed ki és mire nem a lakásbiztosítása: nagy különbség lehet ugyanis otthona újjáépítése, vagy személyes tárgyai cseréje között.
Az értéktárgyak biztosítása úgy, mint gyűjtemények, ékszerek vagy művészeti alkotások, külön kategóriának számít.
Általában az szokott kérdés lenni, hogy milyen értékben szerepeltessük ezeket a tárgyakat a biztosítási szerződésünkben.
Ehhez érdemes becsüs vagy más szakember segítségét kérni, de általában az ilyen ingóságoknál az irányadó összeg az, amennyiért el lehetne adni a szerződéskötéskor.

A jó lakásbiztosítás fedezi a házak belső és külső megrongálódását, a tárgyak elvesztését vagy ellopását, valamint a másokban okozott károkért való személyes felelősséget.
Ami a melléképületeket illeti: azok az épületek számítanak melléképületnek, amelyeket nem lehet lakásnak használni, de a kockázatviselés címe a főépületével egyezik.
Ilyen például a terménytároló, a garázs, az istálló stb., de ha egy többlakásos épületről van szó, akkor a pince, a tároló, stb. is ennek számít, ha az épületen belül található.

A még el nem készült épületekre is vonatkozik a lakásbiztosítás?

Egy lakásbiztosításon belül az átépítés, felújítás és építés alatt álló házaknál és egyéb épületeknél a biztosító nem nagyon szokott kockázatot vállalni.

Azonban vannak esetek, amikor van olyan lakásbiztosítási ajánlat, ami érvényes a felújítás és az építkezés idejére is.
Mivel ez rendhagyó dolognak számít, ezért érdemes megbízni egy alkuszt, hogy biztosan megtaláljuk az ilyen specifikus ajánlatokat is. 

A még el nem készült épületekre is vonatkozik a lakásbiztosítás?

Mekkora összegű kártérítést kérhetünk?

Ne feledje, hogy a lakásbiztosítással kapott összeg célja, hogy megjavítsa rajta az ingatlanát váratlan, nagyobb károk esetén, de azok, akik kisebb problémák miatt is igényt tartanak kártérítésre, azok idővel magasabb díjakkal szembesülhetnek.
Ha tehát több alkalommal nyújt be csekély összegű követelést, az hosszabb távon többe kerülhet a megemelkedett díjak miatt.

A legjobb, ha beszél a biztosítójával, hogy felmérjék otthonát és annak valós fedezeti igényeit.
A kártérítés összege többek között függ attól is, hogy milyen mértékű a kár, illetve hogy a biztosítási szerződésben pontosan milyen részletek szerepelnek. 

Alulbiztosítás?
Túlbiztosítás?

Alulbiztosításról akkor beszélünk, ha egy adott vagyontárgy valódi értéke magasabb, mint amit rögzítettek a szerződésben biztosítási összegként.

Ez azt jelenti, hogy még ha többet is ér az adott értéktárgy, a biztosító mindenképpen azt az értéket fogja nézni, amit a szerződéskötéskor Ön megad, még akkor is, ha az kevesebb. 

Ezért különösen fontos, hogy a lakásbiztosítás megkötésekor a lehető legpontosabban határozzuk meg a biztosítási összeget.

Továbbá, ha olyan értéktárgyat szeretnénk biztosítani, aminek várható az értéknövekedése, akkor fontos, hogy idejében jelezzük a biztosító irányába.
Túlbiztosítás alatt azt értjük, amikor nem alá, hanem fölé lövünk a biztosított objektum értékének.

Ennek az a hátulütője, hogy a „túlbiztosított értékkel” arányosan nő az éves biztosítási díjunk is. 

Lakásbiztosítás