Lakásbiztosítás albérlőknek

Lakásbiztosítás albérlőknek

Nemcsak az ingatlan tulajdonosa jogosult lakásbiztosítást kötni, hanem akár a bérlő, a résztulajdonos vagy a finanszírozó is megteheti ezt, tehát bárki, akinek fontos az ingatlan védelme.

Viszont mielőtt lakásbiztosítást kötünk albérlőként egy ingatlanra, érdemes előzetesen a tulajdonossal is egyeztetni a részleteket.

Van arra is lehetőség, hogy a lakásbiztosítását kiegészítve egy ún. magánemberi felelősségbiztosítást kössön (léteznek olyan ajánlatok is, amikben már eleve benne van ez a szolgáltatás).

Ez azért tud hasznos lenni, mert ha akaratlanul okozunk kárt valakinek, akkor ugye kártérítést kell fizetni a számára.
Ilyen esetben a biztosító a szerződésbe foglalt limitösszegig magára vállalja ezt, és kifizeti az általunk okozott kárt. 

A biztosító kockázatviselésére mikortól lehet számítani?

Érdemes minél előbb lakásbiztosítást kötni, hogy egy váratlan eseménynél kéznél legyen a segítség.

Most már egyszerűsödött a lakásbiztosítás ügyintézése, hiszen akár online is intézhetjük és többféle ajánlat közül is válogathatunk.

Ha a lakásbiztosítást online kötjük meg, akkor az ajánlatkészítés utáni nap nulladik órájától kezdve már él a biztosító kockázatviselése.

Azonban azt érdemes tudni, hogy káreseménynél nagyjából 15 nap várakozási időre kell számítani, ami akár még több is lehet (1-6 hónap) attól függően, hogy a lakásbiztosításunknál van-e kiegészítés, és ha igen, akkor milyen és mennyi. 

Milyen lépésekre kell számítani kár esetén?

Miután megtörtént a káreset és értesítettük az illetékes hatóságokat (amennyiben szükséges), jeleznünk kell az eseményt a biztosítónak.
A lakásbiztosítási kárrendezéshez több iratra is szükség lesz, ezért érdemes ezeket előkészíteni.

Amennyiben tűz- vagy robbanáskár keletkezett, a tűzrendészeti hatóság által kiállított határozatra lesz szükség.
Ha kifosztás és rablás történt, akkor a nyomozás megszüntetéséről szóló határozatra lesz szükség, vagy az ügyészségi vádemelési javaslatra, vagy a bírósági végzésre.
Abban az esetben, ha egy épületben nagyobb összegű kár keletkezett, szükség lesz egy három hónapnál nem régebbi tulajdoni lapra.

Fontos, hogy mindig tartsuk be a biztosítási eljárás lépéseit, különben nem biztos, hogy minden menetrendszerűen fog zajlani. 

Milyen lépésekre kell számítani kár esetén?

Ezek mellett még persze szükség lesz néhány adatra:

 • a szerződő adatai (név, születési idő és anyja neve)
 • a biztosított adatai, amennyiben a szerződővel nem azonos (név, születési idő és anyja neve)
 • a kötvényen feltüntetett szerződésszám
 • a kockázatviselés helyszíne
 • a biztosított képviselőjének vagy magának a biztosítottnak az elérhetősége (telefon, e-mail, fax, levelezési cím)
 • a kár keletkezés időpontja (év, hónap, nap és nagyjából hány órakor)
 • magának a káreseménynek a megnevezése és tényszerű összefoglalója
 • a cím, ahol a kár keletkezett
 • amennyiben értéktárgyak sérültek, akkor azok megnevezése
 • a keletkezett kár becsült összértéke
 • ha olyan tárgyak károsodtak, amelyek különleges értéket képviselnek, akkor ezeknek a részletes adatait is meg kell adni

Mennyi időre lehet lakásbiztosítást kötni?

Alapvetően a lakásbiztosítást határozatlan időre szokták megkötni, de persze léteznek olyan szerződések is, amelyek határozott idejűek.

A határozatlan idejű szerződésnek az a nagy előnye, hogy ha esetleg váltani akarunk, akkor nem kell várnunk a lejárati dátumig.

Annyi a teendőnk mindössze, hogy a biztosítási évfordulóhoz igazodunk, amikor felmondásról van szó.

A biztosítás megkötésének évfordulóján arra is van lehetőség, hogy biztosítót váltsunk. 

Hogyan zajlik a biztosítóváltás?

Hogyan zajlik a biztosítóváltás?

Ha szeretne biztosítót váltani, akkor nem kell mást tennie, mint az évforduló előtt 30 nappal (ahogy az a szerződésen, illetve a biztosító levelein is fel van tüntetve) írni kell egy felmondó nyilatkozatot a biztosítónak.

Fontos, hogy ez a nyilatkozat tartalmazza a szerződő adatait (név, cím, születési hely és idő, szerződés- vagy kötvényszám, és persze a biztosító neve).

Ajánlott ezt a nyilatkozatot úgy elküldeni, hogy nyomon követhető legyen, vagyis kérjünk róla igazolást (hogy a felmondás később is bizonyítható legyen).

Ugyanígy a felmondás elfogadásáról is célszerű igazolást kérni, illetve az esetleges túlfizetés esetén is írásban kérjük az összeg visszafizetését. 

Mi a teendő, ha azelőtt történik a káreset, hogy a biztosítási kötvény megérkezne?

Nincs ok az aggodalomra, hogyha esetleg a biztosítási kötvény megérkezése előtt már káresemény történik, ugyanis a szerződés érvényes önmagában is.

Ez annyit jelent, hogy ha 15 napon belül a beérkezést követően nem utasítja el az ajánlatot írásban a biztosítótársaság, akkor a szerződés a megkötés első napjától számítva érvényes.

Arra azonban figyelni kell, hogy a biztosítók bizonyos káreseteknél kiköthetnek várakozási időt, tehát ha a várakozási idő alatt történik a káresemény, akkor a biztosító nem fogja megtéríteni a károkat. 

Lakásbiztosítás