Lakásbiztosítás és lakáshitel:

hol a kapcsolat a kettő között?
Lakásbiztosítás és lakáshitel: hol a kapcsolat a kettő között?

Kötelező a lakáshitelből vásárolt ingatlanra lakáshitelt kötni?

Mindenképpen a bank által javasolt biztosító mellett kell dönteni?

A lakásbiztosítás és a lakáshitel kombinációja körül több kérdés is felmerülhet, ezeket igyekszünk kifejteni a következőkben. 

Mit kell tudni a lakásbiztosítás+lakáshitelről?

Az biztos, hogy egy lakás megszerzéséhez, főleg, ha hitelből vásárolja, lakásbiztosítást kell kötnie, ezért tanácsos mérlegelni a biztosítási lehetőségeket, miközben a tökéletes otthont keresi.

Törvény ugyan nem írja elő a lakásbiztosítás meglétét, amikor jelzálogkölcsönt veszünk fel, de a hitelező megkövetelheti, hogy biztosítsa a lakást befektetéseik védelme érdekében.

Sőt, a legtöbb hitelező nem kínál jelzálogkölcsönt lakásbiztosítás nélkül, ezért működjön együtt biztosítójával, ügynökével vagy biztosítási alkuszával, hogy segítsen megvédeni álmai otthonát.

De ha nincs is jelzáloghitele, akkor is érdemes lakásbiztosítást kötnie, amely vagyon- és felelősségbiztosítást is tartalmaz.

Azt is érdemes tudni, hogy nem muszáj a bank által javasolt biztosító mellett döntenünk.

A lényeg az, hogy (lakáshitel esetén) a hitelszerződésben foglaltaknak megfelelő lakásbiztosítást kössünk. 

Beszéljünk egy kicsit a tűzkárokról is!

Tűz

Beszéljünk egy kicsit a tűzkárokról is!

Bármennyire is körültekintő az ember, sajnos tűzeset bármikor előfordulhat, akár önhibánkon kívül is.
Az első lépés magától értetődően az, hogy megszüntessük a vészhelyzetet, tehát értesíteni kell a tűzoltókat és persze eloltani a tüzet.
A szerződő felet a kárenyhítési kötelezettség ilyenkor is terheli, ezért biztonságba kell helyezni a menthető vagyontárgyakat.

Alapvetően az ilyen típusú kárt a biztosítási összeg egy bizonyos százalékáig megtéríti a biztosító.

Tűz esetén a káreset észleléstől számított két napon belül értesíteni kell a biztosítót, és ezt követően kell időpontot kérni a kárfelmérésére.

Fontos kiemelni, hogy a tűz esetén sérült értékek javítását kizárólag a kárfelmérés után szabad elkezdeni, ez alól kivétel, ha a helyreállítással további károkat előzhetünk meg.

Erre szükség van, hogy megfelelően tudják ellenőrizni a kárbejelentés valóságtartalmát.

Azonban a legtöbb lakásbiztosítás fedezi az otthonában és személyes vagyonában keletkezett tűz és füst által okozott károkat is. 

Villámcsapás esetén hogyan intézkedik a biztosító?

Mi a különbség egyáltalán a villámcsapás elsődleges és másodlagos hatása között?
Nagyon fontos különbséget tenni, már csak azért is, mert a lakásbiztosítás szempontjából nem mindegy.

Ugyanis a lakásbiztosítások alapvetően csak a villámcsapás okozta közvetlen károkat térítik meg, az indukciós, azaz a másodlagos károknál szükség van a biztosítás kiegészítésére.
Jelenleg több komplex lakásbiztosítási lehetőség közül választhatunk, és ezek a közvetlen és a közvetett villámkároknál is fizetik a kártérítést, tehát a villámlás okozta másodlagos hatásokra is kiterjednek.

Azt viszont lényeges kiemelni, hogy amíg nem történik meg a kárszakértői vizsgálat, addig ne kezdjük el megjavíttatni a sérült berendezéseket és értéktárgyakat. 

Villámcsapás esetén hogyan intézkedik a biztosító?

Mit kell tenni, ha betörés történik?

Amennyiben betörés vagy rablás történik, azonnal értesíteni kell a rendőrséget.

Ezután a káresetet követően két napja van, hogy bejelentse a biztosítónak az eseményt.

Miután a rendőrségi feljelentés lezajlott, és az illetékes személyek elkészítették a helyszíni jegyzőkönyvet, akkor az utóbbi elküldését követően fogja a biztosító kalkulálni és kifizetni a keletkezett kárt.

Természetesen ilyenkor is észben kell tartani, hogy a helyszínt a kárfelmérésig, amennyiben van rá lehetőségünk, hagyjuk érintetlenül. 

Lakásbiztosítás